Adoptee Jolijn was searching for many years for her biological mother (Dutch)

The Netherlands – 26 maart 2018
Published on Zembla news – BNNVARA

De geadopteerde Jolijn zocht jarenlang naar haar biologische moeder

In onze uitzending ‘Adoptiebedrog’ zien we verschillende verhalen van adoptiekinderen die op zoek gaan naar hun biologische ouders. Ook Jolijn (32) begint een speurtocht naar haar echte moeder. Haar adoptieouders zijn er altijd open over geweest dat ze uit Sri Lanka is geadopteerd. Van kleins af aan laten ze haar een foto van haar biologische moeder zien, die ze gemaakt hebben toen ze Jolijn van haar moeder overhandigd kregen bij de rechtbank in Sri Lanka. 

Als Jolijn zeventien is, is het eindelijk zover en gaat ze met haar ouders op reis naar Sri Lanka om haar biologische moeder te zoeken. De reis wordt verzorgd door een man die in de jaren tachtig voor adoptiebureau Flash werkte als chauffeur. Tegenwoordig heeft hij een reisbureau dat speciale ‘roots-travels’ organiseert om adoptiekinderen te helpen met zoeken naar hun biologische familie. Maar het lukt hem niet Jolijns moeder te vinden. Hij vertelt Jolijn dat haar moeder in het Midden-Oosten werkt en laat haar het huisje zien waar ze zou hebben gewoond. Dat adres blijkt uiteindelijk helemaal niet te kloppen, maar dat ontdekt Jolijn pas later.

In de jaren daarna blijft deze man de hoop van Jolijn voeden: haar biologische moeder zou ieder moment kunnen terugkeren naar Sri Lanka. Jolijn wordt er doodziek van.

Tien jaar en vele beloftes later heeft de man Jolijns echte moeder nog steeds niet gevonden. Jolijn wil niet langer van hem afhankelijk zijn en neemt het heft in eigen handen.

Ze komt er dan achter dat de naam van haar biologische moeder die in haar adoptiepapieren staat, geen naam is van een bestaand iemand in Sri Lanka. Er staat niemand onder die naam geregistreerd. Ten einde raad besluit ze een filmpje te maken voor social media in Sri Lanka, waarin ze vertelt dat ze haar moeder zoekt en de foto laat zien die destijds door haar adoptieouders van haar biologische moeder gemaakt is.

De actie van Jolijn werkt. Iemand herkent de foto van haar moeder. Na meer dan tien jaar zoeken kan Jolijn haar moeder eindelijk ontmoeten. Uit het verhaal dat haar moeder haar vertelt, blijkt dat ze Jolijn om een heel andere reden heeft afgestaan dan zoals die in haar adoptiepapieren staat. In die adoptiepapieren, die Jolijns adoptieouders van adoptiebureau Kind en Toekomst hebben gekregen, staat dat haar moeder zwanger is geraakt van een wiskundeleraar op de universiteit bij wie ze een cursus volgde. Maar van een wiskundeleraar en een universiteit is helemaal geen sprake. Haar moeder was zwanger geraakt van de man met wie ze wel wilde trouwen, maar haar oudste broer vond dat niet goed. Die heeft haar gedwongen Jolijn af te staan.

De naam van haar moeder op de adoptiepapieren klopt ook niet met de werkelijke naam van haar moeder. Jolijn is dan ook niet te spreken over adoptiebureau Kind en Toekomst dat destijds haar adoptie regelde.

Jolijn is niet alleen geschokt door de manier waarop in het verleden door de adoptiebureaus is omgesprongen met adopties, maar ook over de manier waarop vandaag de dag in Sri Lanka door tussenpersonen misbruik wordt gemaakt van geadopteerden die zoeken.

Jolijn heeft toen ze op Sri Lanka was, Andrew geïnterviewd. Andrew verdient zijn geld als taxichauffeur voor toeristen, maar helpt ook geadopteerden met zoeken naar hun biologische ouders. Hij vraagt voor dit laatste geen geld. Ook hij heeft de ervaring dat de adoptiepapieren vaak niet kloppen.

Jolijn heeft toen ze op Sri Lanka was, Andrew geïnterviewd. Andrew verdient zijn geld als taxichauffeur voor toeristen, maar helpt ook geadopteerden met zoeken naar hun biologische ouders. Hij vraagt voor dit laatste geen geld. Ook hij heeft de ervaring dat de adoptiepapieren vaak niet kloppen.

Meer lezen over dit onderwerp?

Sanne van Rossen – ook te zien in onze uitzending Adoptiebedrog doet onderzoek naar adopties uit Sri Lanka die plaatsvonden in de jaren 80 en schrijft hier een boek over.

Op internet heeft zijn een Facebookpagina voor moeders uit Sri Lanka die hun biologische kinderen zoeken. Een soort omgekeerd spoorloos project. Sanne heeft deze pagina gemaakt omdat zij deze moeders de vergeten groep vindt, terwijl alles bij hun is begonnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *